torsdag den 25. marts 2010

Handikappedes kørselordning!

Det var med nogen undren, at man i JydskeVestkysten lørdag, den 20 marts. kunne læse om den frustration, der er opstået i kølvandet på ændringen af handikappedes kørselsordning. Man kan også vende det om og sige, at ordningen på forhånd var dømt til fiasko. Af to årsager. Den ene var hvem, der var berettiget til at få bevilget kørselen. Her satte kommunerne nogle kriterier op, som skulle opfyldes. Hvis brugerne kan gå 100m eller mere, kan vedkommende glemme alt om at søge. Hvor er det lige vi bor? Sæt en passer i et hvilket som helst oplandsområde i Varde Kommune og lav en cirkel med en radius på 100 m. Tæl så busstoppestederne inden for området. Hvor mange fandt du? Lav samme øvelse ved busterminalerne i Varde og Esbjerg. Hvor mange indkøbscentre, biblioteker, museer o.s.v. ligger der inden for den givne radius. Prøv at gentage med en radius på 400m Jeg kan love for, at allerede her har man fået ryddet godt ud i de brugere, der har været en belastning for kommunen.
Næste punkt er så Sydtrafik. For det første var det nogle elendige kriterier, de opstillede for brugerne. Det bevirkede også, at nogle ville sige, at det er for usikkert. Hermed var yderligere en flok sorteret fra. Besparelserne vælter ind. For de, der har fået bevilget kørselsordningen, er der tilsyneladende problemer, som viser, at Sydtrafik ikke kan overholde den indgåede kontrakt. Man glemmer også, at mange af de gangbesværede har en hjerneskade f.eks. efter blodpropper i hjernen, hjerneblødning eller anden form for hjerneskade. For disse mennesker handler det om tryghed og sikkerhed for at de bliver bragt og hentet. Den sikkerhed lå i den gamle ordning.
Med hensyn til betalingen. Af artiklen i lørdags får man det indtryk, at den gamle ordning var gratis for brugerne. Det var ikke tilfældet. Der blev betalt et fast beløb årligt på 300 kr. og dernæst betalt man 2 kr. pr. kørte km. Dog mindst 30 kr.
Så er der udtalelserne fra afdelingsleder Michael Aagaard fra Sydtrafik. Disse klarer selv at sætte Sydtrafik i bås, så det vil jeg afholde mig fra. Brugerne har aldrig stillet krav om en speciel service. Den var bare sådan. Det eneste krav er en anstændig behandling, både i ord og gerning. Nu er resultatet så, at mange mennesker er afskåret fra at komme på biblioteket i byen, i indkøbscentre, museer, udstillinger, møder ja, listen er lang. Ingen af brugerne har bedt om at komme i den situation, de befinder sig i, og jeg vil ikke ønske for nogen, at de kommer det. Men skulle det værste ske, så flyt til en by, der har noget at byde på og højst 100m mellem stoppestederne, hvis ikke ruterne er blevet sparet væk i mellemtiden.
Alslev, den 23. marts 2010

Ingen kommentarer: